Σκαλώνει στο Δημόσιο η «πολιτική συμφωνία»

2013-07-07 10:16

Δημοπρατήριο απολύσεων εν δράσει, με εντολοδόχους των σκληρών απαιτήσεων της τρόικας τους υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι αναζητούν εναγωνίως μέχρι αύριο ή το πολύ μέχρι την Κυριακή το βράδυ «πακέτα υπαλλήλων» από υπουργεία και Οργανισμούς για να κλείσει όπως όπως το θέμα του Δημοσίου και να συμπληρωθεί ο αριθμός των 4.000 απολύσεων και 12.500 διαθεσιμοτήτων που ζητούν οι δανειστές «εδώ και τώρα».

Πάνε και έρχονται Πάνε και έρχονται Στο επίκεντρο των συναντήσεων μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και κλειδί στις χθεσινές διαπραγματεύσεις αποτέλεσε η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μειωθεί ο χρόνος διαθεσιμότητας στους έξι ή εννιά μήνες από τους 12, που ισχύει σήμερα, με ανταλλαγή την τρίμηνη παράταση της εφαρμογής του προγράμματος της διαθεσιμότητας-κινητικότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει και σήμερα νέα συνάντηση με τους τροϊκανούς, στους οποίους θα παραδώσει αναλυτικό σχεδιάγραμμα για τον τρόπο και τις διαδικασίες κάτω από τις οποίες θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας και κυρίως τις δεξαμενές υπαλλήλων από όπου αναμένεται να αντληθούν οι πρώτοι 12.500 εργαζόμενοι. Εκεί που ο κ. Μητσοτάκης παραμένει ανυποχώρητος είναι η εναρκτήρια ημερομηνία εφαρμογής της διαθεσιμότητας, που ζητεί να είναι η 1 Οκτωβρίου, διαφορετικά δηλώνει πως δεν μπορεί να προχωρήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Μέσα σε αυτήν τη βαριά ατμόσφαιρα της έντονης πίεσης έγινε χθες η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με την τρόικα, που κράτησε μιάμιση ώρα, και έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ανταλλαγή του χρόνου διαθεσιμότητας με το χρόνο παράτασης της εφαρμογής της.

Αυτό σημαίνει ότι:

* Η τρόικα θα δώσει στον κ. Μητσοτάκη το χρόνο που ζητάει ώστε να ορισθεί ως ημερομηνία εκκίνησης του προγράμματος της διαθεσιμότητας η 1η Οκτωβρίου, προκειμένου να έχει το χρόνο μέχρι τότε να εκπονήσει ένα νέο σχέδιο για να μπορέσει να το υλοποιήσει με ασφάλεια.

* Οι 12.500 υπάλληλοι που θα υπαχθούν στη διαθεσιμότητα-κινητικότητα δεν θα πληρωθούν με το 75% του μισθού τους για 12 μήνες, όπως άλλωστε καθορίζεται από το νόμο, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα, δηλαδή για έξι ή εννέα μήνες.

Οι κίνδυνοι που αναφύονται σε αυτή την πρόταση είναι οι υπάλληλοι που θα βγουν στη διαθεσιμότητα να μην προλάβουν τελικά να μετακινηθούν, με δεδομένους τους ρυθμούς της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, και να απολυθούν, καθώς σε αυτό το σημείο ο νόμος είναι σαφής: «Μετά το πέρας του καθορισμένου χρονικού διαστήματος, οι υπάλληλοι ή θα έχουν μεταταχθεί ή απολύονται». Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι πρώτοι 2.000 υπάλληλοι που είχαν βγει σε διαθεσιμότητα πέρυσι τον Νοέμβριο, μόλις πριν από λίγες ημέρες μετακινήθηκαν στις νέες θέσεις τους, δηλαδή χρειάστηκαν επτά ολόκληροι μήνες...

Ακόμα ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει επιτέλους να αποσαφηνισθεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ώστε να μη συνεχιστούν το κομφούζιο και η διγλωσσία είναι αν στις 25.000 διαθεσιμότητες η τρόικα θεωρεί ότι συνυπάρχουν διά της παρακαμπτηρίου οδού και απολύσεις, έστω κι έπειτα από 12, 9 ή 6 μήνες ή όσο τελικά οριστεί να ισχύσει η διαθεσιμότητα. Τουλάχιστον τώρα που τα χρονικά περιθώρια έχουν παρέλθει, ας ορισθεί και αυτό στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν και σήμερα από νωρίς το πρωί στο υπουργείο Διοιηκητικής Μεταρρύθμισης, καθώς μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις εδώ βρίσκονται σε καλό δρόμο και η τρόικα είναι έτοιμη να αποδεχτεί υποχρεωτικές μετατάξεις ως κινητικότητα.

Το σχέδιο του υπουργείου είναι οι μετατάξεις εκπαιδευτικών και δημοτικών υπαλλήλων να συνυπολογιστούν στον αριθμό των 12.500 υπαλλήλων που πρέπει να μετακινηθούν άμεσα και να συμψηφισθούν οι μετατάξεις με την κινητικότητα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, στη σημερινή συνάντηση με την τρόικα θα είναι παρών και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.